Biografie

Van commercie naar kunst

In Schmets’ eerste reportages staan de mens en zijn omgeving centraal. Hoewel hij zijn camera daarop blijft richten, lonkt de corporate en reclamefotografie voor grote ontwerp- en reclamebureaus. Twintig jaar lang werkt Schmets voor verschillende opdrachtgevers waaronder Connexxion, Fortis, Belastingdienst en Grolsch. Ondertussen begint zijn creativiteit en passie voor vormgeven en schilderen te groeien. Het resultaat is de serie Nieuwe Ikonen uit 1999, waarbij hij fotografie en schilderkunst combineert. 

Werkwijze

Anno 2009 is Schmets niet meer de fotograaf die hij twintig jaar geleden was. Waar hij voorheen al het zichtbare op de gevoelige plaat vastlegde, gebruikt hij vandaag de dag fotografie om verscheidene beelden samen te stellen tot één uitgebalanceerde compositie. Schmets is een artdirector die de moderne fotografie en de daarbij behorende technieken aangrijpt om hedendaagse schilderijen te maken. Zijn schetsmatige potloodtekeningen resulteren uiteindelijk in een beeld dat soms uit wel honderd verschillende opnamen bestaat. 

Typerende uitstraling

De instrumenten waarmee Schmets zijn opnamen maakt zijn de meest hoogwaardige in hun soort. Na bewerking en assemblage op de computer volgt een print op metallic papier, een techniek die digitale print combineert met een ontwikkelblad. Uiteindelijk wordt de afdruk op dibond geplakt en ingegoten in drie lagen kunsthars. Hierdoor ontstaat als het ware een lens op de afdruk die de kleur en kwaliteit nog eens verscherpt. De serie 'Reclining Nudes' is op ultra mat Ragpaper geprint, waarbij de 'huid' van het papier het karakter van het werk een extra dimensie geeft. Deze manier van werken geeft Schmets’ kunst zijn eigen typerende uitstraling. 

Van Saint-Tropez tot New York 

Schmets exposeert niet alleen in zijn woonplaats Den Haag. Zijn creaties zijn te zien in Leiden, Amsterdam, Frankfurt en München. En ook buiten Nederland en Duitsland valt zijn werk op. Zo vormen galeries in Parijs, Praag, Los Angeles, Lecce, Saint-Tropez, Londen, Knokke ,Luik en New York evenzeer podia van decor.

Prijzen en nominaties

In 2000 is Schmets genomineerd voor de prestigieuze ABC Jaarprijs. Twee jaar later mag hij als winnaar de Salvador Dali Award 2002 in ontvangst nemen in Praag. In 2009 schrijft hij twee nominaties achter zijn naam (fine art en nude) voor de Photography Master Cup van de International Color Awards in de Verenigde Staten.